Четвер, 18-04-2024, 21:44
Вітаю Вас Гість | RSS

Мистецтво Нововолинська

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 5477
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Березень » 20 » Булюк Марія, писанка - послідовність створення. 20.03.2011 р.
16:37
Булюк Марія, писанка - послідовність створення. 20.03.2011 р.
Марія Булюк, писанка - послідовність створення. 20.03.2011 р.
 
Народна творчість Волині – невід’ємна складова частина матеріально-духовної культури України. Одним із виявів народної творчості є яскраве, сповнене самобутності мистецтво. На основі якого формувались традиційні волинські художні ремесла та промисли. Серед них, унікальним явищем є мініатюрний живопис на поверхні пташиного яйця.
 
Безсумнівним є те, що своїми коріннями писанка сягає дохристиянських часів, коли на території нинішньої України мешкали суспільства із землеробською основою культури. На Волині писанка й дотепер функціонує у християнсько-обрядовому дійстві. Кожна жінка писала писанки сама і як правило, ввечері, щоб до хати не зайшов ніхто чужий і не наврочив. Натхненням для створення своїх узорів писанкарки черпали зі світу природи, зображуючи квіти, дерева, овочі, листки і навіть цілі рослини у стилізований спосіб. Такі символи віддзеркалювали відновлення природи і життя.
 
В давньому мистецтві писанкарства живе незнищенність людського духу, і саме тому воно хвилює нас сьогодні. Висока духовність, небуденний талант, природний розум нашого народу, можливо, найбільше розкрились в писанкарстві. Маленьке яйце ховає в собі велике мистецтво! Традиція розпису яєць дуже давня, відома багатьом народам світу, але на Україні вона найдовше збереглася, прижилася і розцвіла справжніми самобутніми шедеврами. Майже в кожній хаті на Волині фарбували на Великдень більш як півсотні яєць.
 
Народна Волинська орнаментика – створена багатьма поколіннями – образотворча абетка у вигляді символічних зображень, за допомогою яких ми читаємо історію давніх віків. У ній відображено певний стан культури, зафіксовані певні творчі прийоми, методи, взірці, з яких наш митець – сучасник може багато запозичити, збагатитись ними, творчо використати у процесі створення сучасних зразків декоративно-ужиткового мистецтва. Більшість орнаментів, які дійшли до нас, безперечно, дуже давнього походження, це знаки спілкування наших пращурів з природою, всесвітом, з тим духовним началом, яке керує усім. Мабуть, жоден вид народної образотворчості не має такої різноманітності орнаментальних мотивів, як писанки, не кажучи вже про багатство композиційних варіантів, кольорових сполучень, організацію та довершеність чіткого ритму, симетрії та рівноваги. Хвиля часу докотила до нас оте диво сивої слов’янської давнини і воно живе, гріє серце – буйноквітний символ щедрості української землі.
 
Серед способів декорування яєць найпоширенішим є традиційний "восковий" розпис, який полягає в тому, що спеціальним писачком – маленькою бляшаною конусоподібною трубочкою, закріпленою на дерев'яному держачку, виконують рисунок бджолиним воском на поверхні яйця. Перш ніж писати писанки, спочатку необхідно підготувати все, що буде потрібне в процесі роботи: писачки, віск, яйце з білою шкарлупою, олівець, гумку, декілька м’яких ганчірок, баночки для фарб, фарби, ложки пластмасові або з іржостійкої сталі, свічку, сірники. Перед тим як почати роботу, потрібно підготувати яйце. Для писання писанок беруть переважно курячі яйця, але можна використовувати качачі та гусячі. Яйце повинно мати міцну шкарлупу, гарну форму, гладку поверхню і бути без тріщин. Поверхню яйця необхідно помити чистою водою і висушити. Для того, щоб писанка вийшла гарна, мала рівненькі лінії і була пропорційна, необхідно навчитися ділити поверхню яйця. Яйце потрібно взяти в ліву руку, а олівець в праву і від центрів поділити поверхню на чотири частини по вертикалі. Тепер потрібно провести лінію по екваторі (горизонтально), олівцем можна також розмітити основні елементи орнаменту. Тепер можна писати воском. У писачок потрібно покласти маленький кусочок воску і нагрівати його на полум’ї свічки декілька секунд. Розтоплений віск дуже швидко застигає, і треба пильнувати, та постійно підігрівати на вогні. Під час нанесення воску на яйце потрібно час від часу прочищати писачок. Коли ті елементи писанкового узору, які мають бути білого кольору вже нанесені на яйце, можемо починати фарбування. Перед першою фарбою яйце слід обробити в оцтовому розчині. Це потрібно для того, щоб фарба краще замальовувала поверхню яйця. Після цього яйце кладемо у першу жовту фарбу і тримаємо його в ній доти, доки яйце не стане гарного насиченого кольору. Таким чином наносимо решту орнаменту і решту кольорів. Після того, як ви замалювали яйце в останню фарбу, з писанки потрібно зняти віск. Отже, писанка готова.
 
Матеріали та інструменти
 
Для малювання писанок потрібен спеціальний інструмент, який називається писачок. Він складається з двох частин: металевої лієчки і дерев’яного держачка. Лієчка повинна мати з одного боку широкий отвір, в який кладеться віск, а з другого боку - маленький, через нього витікає розтоплений віск. Кожен писанкар має хоча б три писачки з отвором різного діаметру, тому що писанки пишуться різною товщиною лінії: писачок з великим діаметром отвору потрібен для покриття воском великих площин орнаменту на писанці. Також для того, щоб надати колір писанці потрібні фарби. Вони можуть бути як природного так і синтетичного походження. Колись наші бабусі та прабабусі користувалися тільки природними барвниками з рослинної сировини. Жовтий колір виготовляли з кори яблуні, яку відварювали і настоювали . Зелений колір добувають з полови конопляного насіння, листя барвінку, молодого жита. Червону – з лушпиння буряка, цибулі, з настою звіробою. Фіолетову – з цвіту та листя темної мальви, кори чорної вільхи, ягід. Чорний колір діставали з лушпиння соняшника, з вільхової або дубової кори, чорниць. В наш час писанкарі стають все менше використовувати природні барвники, надаючи перевагу синтетичним фарбам. Ці фарби дають насичені яскраві кольори, і не потрібно багато часу витрачати на зафарбовування яйця, тому що у природних фарбах цей процес є досить тривалим. Але й ці фарби мають також свої недоліки – вони не є світлостійкими, до того ж вони можуть бути шкідливі, якщо не дотримуватися певних правил при їх користуванні. Крашанки, зафарбовані синтетичними фарбами, не можна вживати до їжі. Також використовуються і харчові барвники. Фарби потрібно готувати заздалегідь. Вміст пакетика потрібно всипати у півлітрову банку і залити окропом до половини. Коли фарба трохи схолоне, додати ложку оцту. Таким чином розчиняємо усі фарби. Писанки фарбуються у фарбах кімнатної температури (20-25˚С). Коли фарби дуже охолоджені, вони гірше замальовують поверхню яйця.
 
Для виготовлення писанки використовується віск – продукт бджоли, котра в Україні дуже шанується. Потрібно використовувати чистий, твердий віск без домішок. Тоді і писачок не буде забиватись і лінії будуть виходити рівнішими і легше та приємніше буде писати.
 
Писанкарство – один із малодосліджених видів народного мистецтва на Волині. Та й сама традиція розпису яєць воском у нашому краї загубила своє коріння десь у потоці минулих століть, коли змушували забувати те, що укорінилось у народну свідомість ще з дохристиянських часів. Тому й не дивно, що Волинь відносять до регіонів, де писанкарство є мало дослідженими популяризованим, але воно є і як каже народна мудрість: «Доки існують писанки – доти буде світ».
 
Майстер-клас «Як написати писанку?»
 
1. На чисту поверхню яйця наносимо малюнок олівцем. Спочатку основні лінії – вертикальні і горизонтальні, а потім елементи малюнку.
 
 
 
2. Починаємо роботу воском. Пишемо по лінія намічених олівцем.
 
 
 
 
3. Лінійний малюнок воском завершено. Якщо працюємо на видутому яйці потрібно закрити дірочки, щоб в середину не потрапила фарба. Далі протираємо поверхню яйця оцтом (щоб краще зафарбувалося).
 
 
 
 
4. Коли поверхня готова, опускаємо в жовту фарбу. Найголовніше завжди дотримуватися послідовності фарбувати яйце від світлого до темного кольору.
 
 
 
5. Після того, як яйце повністю висохне, продовжуємо роботу воском, замальовуємо ті частини малюнку, які повинні бути жовтими.
 
 
 
6. Далі яйце фарбуємо у наступний, червоний колір. Обов’язково перед тим як опускати писанку у фарбу потрібно протерти поверхню яйця оцтом.
 
 
 
 
7. Покриваємо елементи воском, які повинні бути червоного кольору. Далі опускаємо яйце у зелену фарбу.
 
 
 
8. Після фарбування замальовуємо площини поверхні яйця, які повинні бути зеленого кольору.
 
 
 
9. Тепер опускаємо яйце в останню – чорну фарбу.
 
 
 
10. Залишається тільки зняти віск, щоб побачити результат своєї праці. Якщо ви працювали з порожнім яйцем, то спочатку треба відкрити отвори, щоб під тиском температури писанка не тріснула. Нагріваємо писанку на полум’ї свічки і витираємо розтоплений віск серветкою. Тримати яйце потрібно збоку від полум’я, щоб не закоптилося.
 
 
 
 
11. Ось і наша писанка готова.
 
Переглядів: 4843 | Додав: Send | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Архів записів
Друзі сайту

Copyright Tamada © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz