П`ятниця, 29-03-2024, 08:49
Вітаю Вас Гість | RSS

Мистецтво Нововолинська

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 5477
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2011 » Березень » 9 » Стельмащук Тамара, вишивка. 9.03.2011 р.
14:24
Стельмащук Тамара, вишивка. 9.03.2011 р.
Тамара Стельмащук, вишивка. 9.03.2011 р.
 
 
Майстриня вишивки
 
Нам пощастило, що поруч із нами у нашій рідній школі №7 працює учителем молодших класів прекрасна майстриня народної вишивки Стельмащук Тамара Петрівна.
 
Народилася Тамара Петрівна в селі Тишковичі Іваничівського району Волинської області. Із 1988 року живе в місті Нововолинську. Вишиванням захопилася вже в зрілому віці. Вишиває з 1980 року.
 
Витвори Тамари Петрівни яскраві, різнобарвні. Її оселя нагадує музей, де кожна річ вишита і зроблена жіночими умілими руками. Вражають нас уже з першого погляду картини на стінах, вишиті серветки, доріжки. Але особлива гордість Тамари Петрівни – це рушники. У них майстриня виявила виразний і самобутній підхід до вирішення орнаменту.
 
На одному з рушників квіти хмелю поєднуються з геометричним візерунком. Хміль несе у собі значення розвитку, молодого буяння, любові. У центрі рушника – хрест, обплетений квітами та листям, що також символізує безперервність життя.
 
У вишивці іншого рушника майстриня використала орнамент, який утворюється з ритмічного повтору ромбів. У них вписані восьмипелюсткові троянди, що символізують Сонце.
 
Троянда – улюблена квітка українців. Її дбайливо плекали під вікнами хати. Троянди, вишиті Тамарою Петрівною, складені в систему геометричного узору. Вони з’єднані ланцюжками, що означає постійний сонячний рух із вічним оновленням.
 
Зачаровує рушник, який обрамляє образи. Орнамент його – безперервний ритм зв’язаних між собою елементів квітів, які розміщуються на плавних вигинах стебла. Крім квітів, невід’ємною частиною орнаменту є листя й пуп’янки, що складають нерозривну композицію триєдності: народження, розвитку та безперервності життя.
 
Також майстриня вишила портрет Тараса Григоровича Шевченка. Зображений Кобзар у традиційній смушевій шапці. Особливо виразно вишиті очі, вони замислені, тому погляд Тараса Шевченка проникливий, серйозний. По обидва боки від зображення – дати народження та смерті поета, унизу – підпис «Тарас Шевченко» та вінок із троянд та лілей. Обрамляє портрет рушник, створений технікою хрестика, яка називається «обманна мережка» або «фальшиве вирізування». Вона справляє враження ажурної наскрізної техніки, яка полягає в тому, що хрестиком зашивається тло узору через один, а сам узор залишається білим і сприймається як орнамент. Виконується переважно чорним кольором по білому полотну. Майстриня переосмислила цю техніку й вишила рушник темно-червоним кольором, що надало виробу легкості та ажурності.
 
Портрет Тараса Шевченка Тамара Петрівна помістила у класну кімнату, де навчає дітей. Вона прищеплює маленьким вихованцям любов до вишивки, а через неї – і любов до рідного краю.
 
Тамара Петрівна обиралася депутатом міської ради. А ще вона любить співати, бере участь в хорі міського Палацу культури. Скрізь встигає, бо в кожну працю вкладає власну душу.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 2412 | Додав: Send | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
Архів записів
Друзі сайту

Copyright Tamada © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz