Четвер, 28-03-2024, 22:55
Вітаю Вас Гість | RSS

Мистецтво Нововолинська

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 5477
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2010 » Жовтень » 10 » Анатолій Васильович Жуков, художник (картини)
16:16
Анатолій Васильович Жуков, художник (картини)
Анатолій Васильович Жуков, художник (картини)
 
Анатолій Васильович Жуков народився в Киргизії. Коли йому не виповнилося й року - померла мама. І привезли хлопчика на Алтай до бабусі й дідуся на виховання, де він проживав до шести літ. У 1946 році його тато Василь Платонович одружився вдруге й приїхав із дружиною, яка була родом із Сумської області, забрати шестилітнього сина на Україну. Гарні спогади в серці хлопчика залишила Галина Петрівна, нині покійна. Нелегке життя довелося прожити його батькові. Був на фронті, мав бойові нагороди. Після травми рік пролежав у військовому госпіталі.
 
Спочатку Жукови прибули до Володимир-Волинського, а з 1950 року - на будівництво нового міста на Волині. Батько Анатолія трудився бригадиром малярної бригади. Він будував і оздоблював зі своїми колегами центр міста, вулицю Піонерську, Палац культури.
 
Анатолій Жуков у 1958 році закінчив СЗШ №1 і продовжив навчання в Московському заочному університеті мистецтв ім. Надії Крупської. У 1959 році служив у лавах армії в Узбекистані. Під час продовження військового обов'язку в Полтаві зумів одночасно закінчити трирічну художню студію, про навчання в якій дізнався випадково з оголошення. Оскільки мав успіхи, то й не платив гроші за науку.

Пізніше закінчив Нововолинський будівельний технікум Нині в нього вже 51 рік безперервного трудового стажу. Працював художником на шахті №4, керівником гуртка в Палаці піонерів, художником - оформлювачем майстерні, яка була розміщена в Нововолинську на вулиці Інтернаціональній, а згодом був призначений її завідувачем. А з 1992 року перейшов на роботу до ліцею-інтернату викладачем образотворчого мистецтва. Через рік почалося художнє оформлення цього навчального закладу. Воно й досі продовжується колективними зусиллями, щороку оновлюється на вимогу часу. Анатолій Жуков втілює не лише свої задуми, а й використовує для цього роботи інших митців, якщо вони мають пізнавальне значення. Він віддає перевагу портрету й натюрморту. Йому подобаються картини, які бентежать, не залишають байдужим. Серед таких називає полотна Олександра Іванова та Олександра Вольського, з яким доводилося спілкуватися й разом працювати. Іде художник по життю з девізом: "Бери стільки, скільки можеш підняти". Розповідає, що з нинішніх його вихованців особливий нахил до малювання мають Світлана Крилова, Мар'яна Причепа, Галина Панасюк, Олександра Смаль. Згадує, як українську мову його спонукав вивчити колишній директор ліцею Йосип Васильович Гошовський, наголошуючи, що викладач навчального закладу в Україні зобов'язаний знати мову держави, в якій проживає. І опанував її легко, бо ж більше півстоліття - на Волині.
 
Дружина художника Віра Яківна розповіла, що в їхній домівці є її портрет і синів - Анатолія та Сергія, написані чоловіком в різні періоди їхнього життя. А тепер у Жукових вже четверо внуків. Внучка Катя навчається в художній студії в обласному центрі.
 
Анатолій Васильович сказав:
 
- На замовлення робіт не малюю і не продаю. Мої творіння служать навчальним закладам міста - гімназії, вищому професійному училищу та ліцею. З нагоди Дня художника зичу митцям душевної рівноваги, бо коли їх щось занадто хвилює, не можуть творчо працювати. А спокій буде лише тоді, коли в сім'ї порядок, є гідне матеріальне забезпечення.

 
Не всім дітям нині доступне платне навчання в школі мистецтв. Дорогі акварельні фарби, пензлики... Шкода, що в ДЮЦі нема гуртка образотворчого мистецтва.
 
Нинішня вихованка ліцею одинадцятикласниця Олександра Смаль розповіла, що на заняття в студію Анатолія Жукова ходить вже третій рік. Вона висловлює щиру вдячність наставнику за те, що вселяє гуртківцям віру в себе й надію, що мрія стане реальністю. І вже дівчина радить своїм ровесникам зазирнути в себе й відкрити безліч незвіданих талантів, які породжують необмежені можливості. А її вчитель найбільше цінує в людях чесність і доброту.
Марія КОРНИЛЮК.
На знімках: Анатолій ЖУКОВ і його вихованці; роботи, що прикрашають ліцей.
Фото автора.
Переглядів: 1231 | Додав: Send | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright Tamada © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz